Kirjeldus
Safran on vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Vastpuhkenud õied korjatakse, nendest eraldatakse emakasuudmed, mida kuivatakse 15 minutit erilises kuivatis või pool tundi toatemperatuuril. 100 g vürtsi saamiseks läheb vaja 5000-8000 krookuseõit. Valmis safran kujutab endast veidi õlist massi, mis koosneb omavahel põimunud tumepruunikaspunastest ning helekollastest habrastest niidikestest. Mida vähem on massis helekollaseid niidikesi (tolmukaid) seda parem on maitseaine. Safraniga maitsestatakse pagaritooteid, puuviljakreeme, kastmeid ja likööre, ka hautatud ja keedetud kalatoite ning magusat riisipudingut. Idamaades on safran hinnatud maitseaine, mida lisatakse veise- ja kanalihast toitudele ning riisile ja köögiviljale. Aserbaidzhaani ja Tadzhiki köögis on safran asendamatu maitseaine pilaffile, liha- ja kanasalatite, aedoa ja baklazhaanitoitude valmistamisel. Paremaks aroomi väljatoomiseks safran peenestatakse ja pannakse mõneks minutiks sooja vette ning lisatakse toidule 4-5min enne valmimist.