Kirjeldus
Küüslauk on üks vanemaid kultuurtaimi, mida sumerid nii kulinaarsetel kui ka meditsiinilistel eesmärkidel juba 5000 aastat e.Kr. kasutasid. Küüslaugu peamine tervistava toime mõjur on eeterlik õli allitsiin, väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduv antibiootikum. Peale selle sisaldab küüslauk 0,4% fütosteriine, kuni 10mg% C-vitamiini ja B-grupi vitamiine, süsivesikuid, tärklist, inuliini, fruktoosi, orgaanilisi happeid, mikroelemente. Rahvameditsiinis tuntakse küüslauku kui üldise enesetunde parandajat, südame tugevdajat, vererõhu korrastajat ning sooltetegevuse parandajat. Kasutatakse lihatoitude, suppide, ühepajatoitude, snäkkide maitsestamiseks. Tarvitatakse nii sibulaid (küüsi) kui ka rohelisi lehti. Asendamatu lisand on küüslauk köögiviljade hoidistamisel. Küüslaugu ebameeldivat lõhna saab eemaldada, kui pärast küüslaugu söömist juua leiget piima, närida petersellilehti, tilli või kohviube või süüa peale üks sidruniviil.
Voorepealse mahetalu, Jaan-Nõmmik FIE